Mot slutten

Det går mot slutten her i Berlin. Tro meg: Det går an å nå et metningspunkt, også.

Og det er meningen med filmfestivaler: «For mye av en god ting kan være vidunerlig, som Mae West engang sa. Klok dame!

Sett med norske øyne har festivalen ikke vært noen fest. Danskene, men særlig svenskene er langt flere og bedre representert enn oss i år.

En eneste helnorsk bidrag, 27-åringen Torfinn Iversens kortfilm «Levis hest», er ikke mye å slå i bordet med – om enn selvfølgelig mega-viktig for unge Iversen.

Maria Bock, Stig Henrik Hoff og Irene Reppen: Norske ambassadører i Berlin i kveld.

Norsk oppløp ble det likevel i dag: Stig Henrik Hoff, Irene Reppen og Maria Bock har viktige roller i tyske «Nåde», en film om et tysk ektepar som bosetter seg i Hammerfest, etter at han har fått jobb på Melkøya.

Det blir dramatikk så det holder. Men også rikelig med tid til ubesudlet finnmarksk natur, bitende kulde, korsang i kirka, isfiske, haugevis med hyggelig mennesker; en utrolig turistbrosjyre for Hammerfest og Finnmark, når sant skal sies.

Filmen er tysk. Men med 10 prosent finansiering av Filminstituttet. Og ikke skal jeg, på det nåværende noe nedkjørte stadium av filmfestivalen, våge meg på noen endegyldig vurdering. Men å oppdage falske finnmarkstoner i den tyske filmen? Det var knapt nok mulig. I alle fall ikke for en søring.

Akkurat i skrivende stund er Stig Henrik, Irene og Maria på premierefest hersteds. Mens en høygravid Ane Dahl Torp er hjemme i Norge og pleier en sterk forkjølelse.

Var det forresten ikk en av Kari Bremnes` litt mystiske sanger, en om en gammel mann i Berlin, Maria sang i filmen? Et gjennomgangstema var i alle fall et samisk, joikinspirert korverk, som komponisten Frode Fjellheim laget til åpningen av Kulturhuset i Hammerfest. Velklingende gjenbruk!

Det kommer forøvrig en sak om saken på papir og nett i morgen.

Uma Thurman er en av dem Robin Pattionson setter mer enn sitt slørete blikk i.

Dagen har forøvrig brakt eleverte forføringskunster a la den fordums vampyr Robin Pattinson under La belle epoque i Paris. Mange beligges! Det får vi komme tilbake til ved en friske anledning.

Og forøvrig minne oss selv på Steven Soderberghs meget forløsende ord i går, om at hans temmelig svarte actionhumoreske «Haywire» muligens kunne tenkes passende såpass langt ute i en festival som ellers er tettpakket av så uendelig mye viktig og seriøst og tungt tematisert.

Det har han rett i.