Påminnelsenes tid

Også i Berlin, midt i en travel filmfestival, slår det ned som en hjelpeløs sorg at Whitney Houston er død. Udødelige er ingen. En filmfestiav som Berlin er en påminnelse om akkurat det. Vi minnes stadig på livets mest tragiske sider, selv om dem som rammes i «bare vanlige mennesker». Ofte barn, ofte uskyldige. I Midt-Østen, i Østen, I Europa; over alt.

"Excuse me while I lit my spliff..."

Bob Marley døde i 1981, bare 36 år gammel. En etter sigende meget interessant dokumentarfilm om ham ble vist her i går. Den skulle jeg gjerne sett. Men gjorde generaltabben man aldri må gjøre på filmfestival: Jeg hadde glemt akkrediteringsbeviset. Trivielt men sant. Å gå umerket gjennom dørene gjør man nemlig aldri, aldeles særlige sikkert heller ikke i Tyskland. Gamle tiders Checkpoint Charlie var en åpen dør i forhold.

Så sagen om Bob Marley må vente. For min del.

 

I stede ble det nord-irsk etterretningsdrama med tett spenning og sterke skjebner i «Shadow Dancer» senere på kvelden. Godt nok! Clive Owen er britisk etterretningsagent, Andrea Riseborough ung IRA-kvinne og mor i en ufattelig knipe mellom plikt og ansvar, adskillig mindre glamorøs enn sist vi møtte henne, for et halvt år siden i Venezia som en del av Madonnas entourage, som tittelrolleinnehaver i The Material Girls første «ordentlige» spillefilm, «W.E» (Wallis & Edvard), der hun var ingen ringere enn den skandaliserte Mrs. Wallis Simpson, den amerkanske sietetskvinnen, som fikk det engelske monarkiet til å knake i sammenføyningene, da hun trakk kong Edward bort fra tronen og til seg selv.

Andrea Riseborough i Shadow Dancer.

Hva ellers er nytt?

Jo, Jennifer Aniston har signert for en film kaldt «Miss You Already», en historie om to bestevenniner som får det vanskelig med hverandre når den ene blir gravid og den andre syk. Opptaksstart blir til sommeren.

Danskenes intense filmeksport, Mads Mikkelsen, har signert for et – vistnok – melodrama, kalt «The Neccesary Death of Charlie Countryman», sammen med Evan Rachel Wood og Shia Le Boef. Det skal handle om en amerikaner som blir forelsket i en ungarsk kvinne, hvis tidligere ektemann (Mikkelsen) er villig til å gjøre alt for å forhindre lykken.

Vi har tidligere sett Mads i aksjon, og tror gjerne hans oppfinnsomhet kan være stor, også på et område som dette.

Mannfolket Jason Statham skal spille i en remake av smått klassiske «Heat». Ikke den fra 1996 med Al Pacino og Robert de Niro. Men den fra 1986, der Burt Reynolds beveget seg våpen- og håndfast i utkanten av den virkelig seriøse gamblingens skumlere sider.

Tiden drar seg til. Det er svensk fest i kveld. Med mat. Jeg skal ikke glemme innbydelsen.