STADIG SEX-SNAKKIS

Bilde fra filmen "Paradies: Liebe" av Ulrich Seidl

På dag syv i filmfestivalen, er det fremdeles Ulrich Seidls film om tyske middelaldrende damer på sexferie i Kenya det snakkes mest om.

Den ble vist dag to – og ble straks grundig kommentert og omtalt. Og siden da er vi servert både spekkhogger-skader, reality-TV-besettelse (spilt av drapsmenn), pedofili-beskyldninger og kjærlighet mellom eldre og uføre i hovedprogrammet.

Emmanuelle Riva i Hanekes "Love". Foto: Darius Khondji

Men for å si det sånn: Foruten å nevne at Emmanuelle Riva leverte en ekstremt god skuespillerprestasjon, er det få her som snakker om den 80-årige damen i rullestol i Hanekes «Love».  Seidls sexsaga, derimot, stimulerer snakketøyet.

Regissør Ulrich Seidl. Foto: Fra festivalen

Østerrikeren er beryktet for sin naturalistiske stil, og for å blande profesjonelle skuespillere med amatører som spiller seg selv. Dermed oppnår han en hybridsjanger der grensene mellom fiksjon og virkelighet blir uklare. I «Hundedager» fra 2001 viste han blant annet sex-scener som ikke var på liksom.

Sånt skaffer deg oppmerksomhet. I «Paradise: Love» skal også alle strandguttene damene kjøper tjenester av være spilt av kenyanere som driver med det samme i virkeligheten. Filmen har svært ubehagelige scener der damene ikke bare uttrykker seg rasistisk, men også ydmyker de unge kenyanerne seksuelt. Mange av dem, både menn og damer, opptrer nakne.

Jeg hørte kolleger fortelle hvordan det at det var overvektige, middelaldrende hvite kvinner i rollene som sexkjøpere ga det hele et komisk aspekt. At det var helt jævlig å se på, men at de lo litt før de satte latteren i halsen og ble dårlige.

Jeg lurer på om filmen hadde fått samme reaksjoner om den hadde vist den tradisjonelle konstellasjonen med menn som pengekraften og kvinnene som varene. Seidl selv har belyst den siden av saken også, med «Import/Export» i 2007, som handlet om hvordan østeuropeiske kvinner blir ofre for menneskehandel.

«Paradise: Love» er selvfølgelig interessant nettopp fordi den viser noe vi sjelden eller aldri har sett før, men er det «mer greit» å se kvinner kjøpe mennesker enn å se menn gjøre det?

Mainstreamfilmer som «Dirty Dancing» (1987) og «Coctail» (1988) var tidlig ute med å vise unge kjekkaser som bytter seksuelle tjenester mot sjenerøse gaver fra eldre, ferierende damer. Men vi er vel enige om at det var lettsvelgelige, romantiserende versjoner av sexhandel. En bagatell i en bihandling.

Seidl dytter teamet ned i halsen din til du brekker deg.

Men at en film får mye oppmerksomhet fra journalister betyr ikke nødvendigvis at de synes den er god. Michael Hanekes alderdomsfortelling «Love», med liknende tema som islandske «Ildfjellet» som nylig gikk på kino, er en mye hetere kandidat til Gullpalmen enn «Paradise: Love». Danske «Jakten» om en mann som blir uskyldig anklaget for overgrep mot barn ligger like under på kritikervurderingene til nå.

Det er før vurderingene av kiltkledde kriminelle som stjeler eksklusiv whiskey, erotisk drama med Nicole Kidman og Disney-yndling Zac Efron, og David Cronenbergs filmatisering av Don DeLillo.

Det kan se ut som om tungekysset mellom 12-åringene i Wes Andersons speidersaga «Moonrise Kingdom» ikke holder for å sjokkere i Cannes.

Og godt er det.

8 tanker om “STADIG SEX-SNAKKIS

 1. Flott skrevet!
  Jeg skal forøvrig ikke se filmen. Av den enkle grunn at jeg finner temaet frastøtende. Det holder med å vite fakta. Uansett er det trist å at vestens egotrippere, både menn og kvinner, utnytter barn og voksne i den fattige verden. For å tilfredsstille seg seksuelt. Når det er sagt skjer det jo også her. Damene tas med til Norge under skjul av å være «ektefelle». Usansynlig mange gubber med flere tiårs yngre damer fra den fattige verden ved sin side. Men det gjør det hele mer stuereint det kanskje?

 2. Bare å gi en kommentar til dette gjør meg kvalm! Videre synes jeg det er en selvfølge at evt. norske feite kvinner i 50 årene som deltar/gjør dette straffes for overtredelse av forbudet mot sexkjøp i straffeloven. Uff… stakkars kenyanske unggutter sier jeg!

 3. Nordmenn flest tror vel fortsatt på den feilslåtte tanken at sex-kjøp er utnyttelse. Ja, mange sexarbeidere (som oftest kvinner) blir utnyttet, men mange av dem selger faktisk sex frivillig og ville gladelig gjort det igjen om de fikk sjansen. For mange av proffene er faktisk det verste de opplever nettopp stigmaen som moralistiske folk gir dem.

  Sett bort fra stigmaen som ulovligheten fører til, fører ulovligheten også til mishandling og trafficing.

  Sex-salg er som narkotika. De verste problemene kommer ikke fra selve sexen/narkotikaen, men fra situasjonene skapt av ulovligheten.

  Folk sluttet å skyte hverandre for alkoholsalg etter at det ble lovlig, folk vil også slutte å mishandle og smugle prostituerte når de blir lovlige. Man smugler ikke andre folk for å gjøre andre jobber (stort sett iallefall), nettopp fordi andre jobber er lovlige. Når noe blir lovlig går profitten til bakmennene dramatisk ned slik at det det ikke lønner seg å begå den typen kriminalitet lenger.

  Hvem selger alkohol på gaten lenger f.eks? Ingen – ettersom 99,9% kjøper det lovlig. Ved å la alkohol være lovlig kan vi sikre at alkoholen er «trygg» (altså ikke giftig i alkoholens tilfelle) og at den selges etter et strengt regelverk. Det hadde vært det samme med sex om vi regulerte det.

  Innfør statlige bordeller med utrolig god beskyttelse for arbeiderne og reguleringer slik at alt arbeid er helt frivillig, kondom alltid brukes, tester tas og ingen kan mishandles. Da har man fått bukt med nesten hele prostitusjons-problemet med en gang. Problemet er ikke sexen, problemet er tvang og mishandling.

  • I alle andre områder i livet er det naturlig å betale for det en ønsker seg, også for sex. Der prostitusjon er lovlig er kvinnene sin egen sjef.

 4. Dette er da ikke noe nytt…Jeg og andre menn solgte sex allerede paa 70 tallet da vi var under utdanning,favorittstedet var Theatercafeen og vi/jeg gjorde gode penger,kundene var velsituerte kvinner fra Oslo vest/Holmenkollen omraadet.
  Jeg bor i Thailand og her er dette veldig normalt,da kvinner som hovedaktorer/kjopere,saa vet jo mange ogsaa om mange Norske kvinner som reiser til Africa spesiellt.
  Tidene har faktisk ikke forandret saa mye,men menn blir jo alltid sett paa somde store sexgrisene…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *